نتایج نشان میدهد که خراسان رضوی از نظر فراوانی بیماری تب مالت جزء مناطق با شیوع بالا محسوب می گردد
بیماری تب مالت (بروسلوز) یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و دام میباشد. تب مالت از جمله مهم ترین و شناخته شده ترین بیماریهای شایع مشترک انسان و حیوان در سطح جهان و به ویژه در ایران به شمار میرود. این بیماری از نظر بالینی به بیماریهای تب دار دیگر شبیه است و فاقد هرگونه سیمای بالینی اختصاصی میباشد. علائم شایع و مهم بیماری شامل تب، لرز، تعریق، درد بدن و عضلات، درد مفاصل و ستون فقرات میباشد. در عین حال نشانه های معدی – روده ای ، تنفسی، ادراری – تناسلی، مشکلات قلبی-عروقی، درگیری سیستم عصبی و افسردگی از دیگر علائم آن هستند. به طور کلی ایران در مجموعه کشوره ای منطقه در بین کشورهایی با شیوع بالا قرار دارد. با توجه به اینکه استان های شمالی کشور جزء مناطق با شیوع بالایی هستند؛ استان خراسان رضوی نیز به عنوان استانی با میزان بروز بالا و یکی از مناطق مورد توجه در کنترل این بیماری تلقی میشود؛ بنایراین این مطالعه به منظور بررسی اپیدمیولوژیک این بیماری در استان خراسان رضوی انجام گرفت.
نتایج مطالعه جناب آقای ایوب شکوفامنش و همکاران نشان میدهد که این مناطق از نظر فراوانی بیماری تب مالت جزء مناطق پر خطر محسوب میشود. عواملی همچون فرهنگ مصرف لبنیات غیر پاستوریزه ( به ویژه مصرف خام آغوز)، واکسیناسیون ناقص دامها و تماس با دام آلود از ﻋﻠﻞ عمده ﺑﺮوز ﺑﺎﻻی ﺑﯿﻤﺎری در اﯾﻦ ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺖ. عدم آگاهی از راههای انتقال و راهکارهای پیشگیری از بروسلوز و همسایگی با کشورهای با شیوع بالا از جمله چالشهای مبارزه با بیماری تب مالت در شهرستان تربت جام میباشد. بنابراین سطح آگاهی مردم در رابطه با راههای انتقال و پیشگیری از بیماری برسلوز کافی نیست و نیاز مبرم به برنامه های آموزشی در جهت ارتقاء سطح آگاهی افراد در این مناطق میباشد.
آﻣﻮزش و ﺗﺎکید ﺑﺮ راهﻫﺎی اﻧﺘﻘﺎل و پیشگیری از ﺑﯿﻤﺎری، میتواند در جهت کاهش بروز و کنترل بیماری در افراد در معرض خطر به خصوص دامداران مفید واقع شود. ارائه راهکارهای پیشگیرانه توسط مسئولین بهداشتی، آموزش همگانی برای پیشگیری از بیماری در هنگام تماس با دام ها، آموزش در زمینه اهمیت و چگونگی شستشوی دستها با آب و صابون، استفاده از دستکش هنگام لمس دام ( به ویژه زمان دوشیدن شیر و هنگام کشتار دام)، استفاده از ماسک هنگام پاک کردن محل نگهداری دامها و مداخلات درمانی و غربالگری در فصولی ( بهار و تابستان) که انتقال بیماری زیادتر میشود از جمله گامهای موثر در جهت کاهش بار بیماری برسلوز میباشد.
نظر شما :