رسالت و اهداف
رسالت و اهداف بهداشت محیط
ارتقاء سلامت و نقش مؤثر کنترل عوامل محیطی از مباحثی بوده که از گذشته دور سیستمهای بهداشتی و درمانی به دنبال آن بوده اند. در این بین استانداردهای محیط سالم و تبیین شرایط زیست محیطی مطلوب جهت ارتقاء سلامت از وظایف و رسالتهای اصلی وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی به شمار می رود. لزوم بررسی و شناخت کامل مخاطرات محیطی و در نظر گرفتن تهدیدات سنتی و مدرن، و مسائلی از این قبیل باعث می شود تا اهمیت نقش بهداشت محیط در کنترل بیماریها و ارتقاء سلامت مشخص گردد. گروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان هرمزگان به عنوان یکی از گروه های فعال معاونت بهداشتی، در راستای اهداف بهداشتی و به منظور ارتقاء سطح سلامت آحاد مردم از طریق نظارت بر مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی و اماکن عمومی، کنترل ونظارت برمنابع و شبکه های توزیع آب آشامیدنی سالم ، کنترل ونظارت بر دفع بهداشتی زباله، کنترل ونظارت بردفع بهداشتی فاضلاب ، فرآیند تأمین سلامت غذایی مراکز بهداشتی و درمانی ، بیمارستانها ، مراکز آموزشی ، مشارکت در برنامه های حوادث غیرمترقبه و ... از طریق بازرسی بهداشتی پرسنل بهداشت محیط فعالیت نموده و با جلب رضایت شهروندان، نسبت به اصلاح شیوه های جاری و ارائه ی الگوهای جدید می کوشد .
هدف کلی : ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه
اهداف اختصاصی:
1 – کاهش موارد بیماری مرتبط با آب، غذا و ...
2 – کاهش هزینه مربوط به درمان
3 – کاهش مشکلات زیست محیطی
4 – بالا بردن سطح فرهنگ و اطلاعات بهداشتی جامعه
5 – اعمال و اجرای مقررات و استانداردهای بهداشت محیطی
6 – ایمنی و بهداشت مواد غذایی
رسالت و اهداف بهداشت حرفه ای بیش از ۵۰% افراد بزرگسال در محیط کار خود به نحوی در معرض یکی ازعوامل زیان آور شیمیایی ، فیزیکی ، بیولوژیک ، ارگونومیک یا استرسهای روانی و فشارکاری بیش از حد قرار دارند .محل های کار فاقد ساختار ایمنی وبهداشت حرفه ای ، کار با انواع موادشیمیایی سمی و خطرناک ، کار در معادن روباز وزیر زمینی ، کار با سموم و آفت کشها در کشاورزی ،کاردر مشاغل خانگی وفرآیندهای تولیدی سنتی،کارهای ساختمانی ، کارگاههای کوچک فنی خدماتی درشهرها و روستاها ،و... عمده محیط های کاری هستند ، که کارگران را در معرض مواجهه با انواع عوامل زیان آور ، فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی و ارگونومیکی قرار می دهند. مهندسی بهداشت حرفه ای با هدف حفظ ، تأمین و ارتقاء سطح سلامت شاغلین در بخش های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات پا به عرصه وجود نهاده و با شناسایی عوامل زیان آور محیط کار و ارائه راه کار های کنترلی نقش موثری در پیشگیری و کنترل مخاطرات ، بیماری های شغلی و حوادث ناشی از کاردر همه محیط کار دارد .کارشناسان بهداشت حرفه ای تلاش می کنند تا با کنترل عوامل زیان آور محیط کار از بروز نقص عضو ، ازکار افتادگی و بیماریهای شغلی در شاغلین جلوگیری نمایند ، نظارت وآموزش مداوم صاحبان کارگاهها و کارخانه ها وکارگران نیز درراستای این امر مهم انجام می شود . بنابراین نظارت وبازرسی منظم از محیط های کار وسنجش عوامل زیان آور و در مرحله بعد انجام اقدامات کنترلی موثر بهداشت حرفه ای همراه باانجام مراقبتهای بهداشتی کارگران که از فعالیتهای اصلی بهداشت حرفه ای است که نقش موثری درایجاد محیط های کاری سالم وایمن و ارتقای سلامت شاغلین دارد .
کمیته مشترک کارشناسان (WHO ) و(ILO) در سال ۱۹۵۳ هدف های بهداشت حرفه ای را این چنین بیان کرده اند : ۱- تامین ، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمانی ، روانی و اجتماعی کارکنان همه مشاغل ۳-انتخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را دارد یا به طور اختصار تطبیق کار با انسان (ارگونومی) |