پس از تزریق دوز سوم واکسن کرونا چه اتفاقی می‌افتد؟

۰۵ اسفند ۱۴۰۰ | ۰۹:۳۱ کد : ۱۵۴۰ اطلاعیه ها
تعداد بازدید:۲۷۸
واکسن‌های کرونا در ماه‌های گذشته به طور معناداری باعث کاهش بیماری‌های شدید و بستری در بیمارستان شده‌اند و از افزایش موارد مرگ بر اثر کووید- ۱۹ جلوگیری کرده‌اند. بیشتر موارد بستری و مرگ در میان افراد واکسینه‌نشده مشاهده می‌شود.
پس از تزریق دوز سوم واکسن کرونا چه اتفاقی می‌افتد؟

اثرات واکسن کرونا بر کاهش میزان ابتلا و ایمنی جامعه

داده های مرکز فناوری اطلاعات وزارت بهداشت از تاثیر بسیار چشمگیر واکسیناسیون کووید-۱۹ در جلوگیری از مرگ ناشی بیماری کرونا در ایران حکایت دارد.

در نمودارهای زیر با مقایسه سه گروه: بدون دریافت واکسن (قرمز)، دریافت یک دز و یا هر دو‌ دز واکسن و گذشت کمتر از ۲ هفته از آن (آبی)، دریافت دو دز واکسن و گذشت ۲ هفته از آن (سبز) می‌توان مشاهده کرد که واکسیناسیون تاثیر بسیار چشمگیری در کاهش نرخ فوت ناشی از کرونا در تمامی گروههای سنی داشته است.

بر اساس اطلاعات وزارت بهداشت، بیشترین اثر واکسیناسیون، کاهش جدی نرخ فوت ناشی از ابتلا به کرونا بوده است و تاثیر چشمگیر واکسیناسیون در کاهش نرخ فوت ناشی از ابتلا به کرونا در سنین بالاتر هم به وضوح مشاهده می‌شود.

با این حال، اطلاعات و تحقیقات موجود نشان از کاهش ایمنی حاصل از واکسن کرونا با گذر زمان دارد. با افزایش نگرانی‌ها در مورد میزان دوام ایمنی حاصل از واکسن، نیاز به واکسیناسیون با دوز سوم یا دوز تقویتی واکسن کرونا موضوع بحث میان دانشمندان و محققان جهان است.

آیا تزریق دوز سوم واکسن کرونا ضروری است؟

• بعضی تحقیقات و آمار در دیگر کشورها چندین ماه پس از تزریق دوز دوم، کاهش سطح ایمنی ناشی از واکسن‌ها را نشان داده است.

• انواع (واریانت‌های) جدید ویروس کرونا مانند دلتا ممکن است توانایی واکسن‌ها را برای جلوگیری از بیماری کووید-19 کاهش دهند.

• سطح ایمنی تشکیل شده در نتیجه واکسن در جمعیت‌های آسیب‌پذیر مانند سالمندان، افراد مبتلا به نقص یا سرکوب ایمنی و مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای مزمن مانند سرطان و دیابت نسبت به دیگران پایین‌تر است.

با توجه به این دلایل اکثر کشورها به این تصمیم رسیده‌اند که با گذشت تقریباً 6 ماه پس از واکسیناسیون قبلی تزریق دوز سوم واکسن کرونا را در گروه‌های دارای اولویت اجرا کنند.

کارایی دوز سوم واکسن کرونا در افزایش دوام ایمنی

مطالعات علمی متعددی با روش‌های مختلف در حال بررسی میزان کارایی و ‌ایمنی‌زایی ناشی از تزریق دوز تقویتی یا دوز سوم واکسن کرونا در کشورهای مختلف است. در مجموع نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد که تزریق دوز سوم نیز کارایی بالایی را نشان داده و باعث تقویت و دوام بیشتر پاسخ ایمنی در افراد دریافت‌کننده دوز سوم نسبت به افراد بدون تزریق دوز تقویتی شده است.

همچنین نوع یا شدت عوارض جانبی با دوز سوم واکسن کرونا متفاوت یا بیشتر از واکسیناسیون قبلی نبوده است. می‌توان انتظار داشت که اثرگذاری دوز سوم واکسن کرونا با انواع دیگر واکسن‌ها نیز نتیجه مشابهی داشته باشد.

پلتفرم‌های واکسن موجود برای دوز سوم

پلتفرم‌های متنوعی برای ساخت واکسن در دنیا استفاده شده است که اکنون برای دوز تقویتی واکسن کرونا در دسترس‌اند: mRNA، وکتور ویروسی، ویروس غیرفعال‌شده و البته پروتئین نوترکیب (مانند واکسن اسپایکوژن). این واکسن‌ها هر یک از راه مشخصی باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و ایمنی‌زایی علیه ویروس کرونا می‌شوند. پروتئین اسپایک هدف طلایی برای طراحی و تولید واکسن‌های کرونا است، چرا که ویروس کرونا به کمک پروتئین اسپایک با اتصال به گیرنده مخصوص خود به سلول‌های بدن متصل و وارد شده و ایجاد بیماری کووید-19 می‌شود.

 

واکسن کرونا با پلتفرم پروتئین نوترکیب

نام پلتفرم پروتئین نوترکیب را شاید کمتر برای واکسن‌های کرونا شنیده باشید، اما این تکنولوژی سال‌هاست که برای تولید واکسن‌های مهم دیگری چون واکسن آنفلوانزا، هپاتیت و HPVو داروهای پراهمیتی چون انسولین استفاده شده است.

با توجه به پیشنهاد برخی از مطالعات قبلی برای ترکیب انواع متفاوت از واکسن‌ها برای واکسیناسیون و استفاده از پلتفرم متفاوت در تزریق دوز سوم واکسن کرونا، توجه‌ها به واکسن کرونا با پروتئین نوترکیب افزایش یافته است. علاوه بر این، واکسن‌های پروتئین نوترکیب با مزایای خود در روش تولید و میزان پایداری، تامین واکسن را در مقایسه با واکسن‌های جدیدی چون mRNA آسان‌تر می‌کنند.

آخرین ویرایش۰۵ اسفند ۱۴۰۰

( ۲ )

نظر شما :