کرونا و بارداری

از کرونا در بارداری بیشتر بدانید

پاسخ به سوالات شما در مورد کرونا و بارداری
۲۷ مرداد ۱۴۰۰ | ۲۲:۱۸ کد : ۵۲۱ اخبار دانشگاه
از کرونا در بارداری بیشتر بدانید

در این مقاله به سوالات متداول شما در مورد بارداری و کرونا پاسخ می دهیم . می توانید سوالات خود را در پایان مقاله درج کنید تا کارشناسان ما پاسخ دهند .

دوران نهفته ی بیماری بدون علامت چقدر طول می کشد ؟

بیماری کووید 19 به صورت طیفی از علائم، از بی علامتی قبل از بروز علایم تا سندروم حاد تنفسی نمایان شود . دوران بیماری نهفته حدوداً 3 تا 4 روز است و و به طور متوسط 4 تا 5 روز بعد از تماس علایم آشکار می شود .

همه زنان باردار باید از نظر نشانه های کووید - 19 و پیشرفت علائم بررسی شوند خصوصا اگر در تماس نزدیک با فرد مبتلا یا محتمل ابتلا به کووید - 19 بوده اند. باید توجه داشت که بعضی از علائم در صورت ابتلا به کووید- 19 با علائم  بارداری طبیعی تشابه دارد مانند : تنگی نفس ، احتقان بینی ، خستگی ، تهوع و استفراغ . بعضی از علائم  نیز با عوارض خاصی در بارداری تشابه دارد مثل سندرم مسمومیت بارداری که با افزایش فشار خون همراه است  (پره اکلامپسی ).

آیا بارداری باعث افزایش احتمال ابتلا به کووید 19 می شود ؟

بارداری باعث افزایش احتمال ابتلا به کووید - 19 نمی شود، علیرغم اینکه بیش از 90 % مادران مبتلا به این بیماری، بهبود می یابند اما در بیماران در مراحل شدید یا بحرانی دوره بالینی و عوارض بیماری نسبت به جمعیت غیر باردار می تواند بدتر شود، و بر اساس مستندات موجود زنان باردار نسبت به زنان غیر باردار در سنین باروری مبتلا به کووید - 19 احتمال بیشتری برای بستری در بخش مراقبت ویژه، نیاز به تهویه مکانیکی )تهاجمی و غیر نهاجمی( و حتی مرگ دارند .

کدام دسته از مادران باردار بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند ؟

عوامل خطر همراه در بارداری برای ابتلا و یا بروز بیماری شدید یا بحرانی، در بارداری شامل:  سن 35 سال و بالاتر ، چاقی ، فشارخون بالا و دیابت شیرین و... است.

آیا زنان باردار می توانند واکسن کرونا دریافت کنند ؟

در سیزدهمین کمیته ی کشوری واکسیناسیون کرونا ، تجویز واکسن سینوفارم برای مادران باردار تا 42 روز بعد از زایمان مورد تایید قرار گرفت و بعد از ابلاغ دستورالعمل از تاریخ 19 مرداد ماه 1400 واکسیناسیون مادران باردار در دانشکده ی تربت جام آغاز شد. برای دیدن شرایط ویژهی واکسیناسیون در بارداری مقاله ی زیر را بخوانید 

"شرایط واکسیناسیون کرونا در بارداری چیست؟"

 آیا بارداری پس از دریافت واکسن می تواند خطر آفرین باشد و یا بارداری باید به تعویق افتد ؟

بر اساس شواهد موجود، اتخاذ تصمیم فرزند آوری بایستی بر اساس تصمیم زوجین و برنامه از پیش تعیین شده زندگی ایشان باشد و تعویق آن به دلیل پاندمی بیماری توصیه نمی شود ولی توصیه اکید به مراقبت های پیشگیرانه از ابتلا به کووید- 19 میگردد.

کرونا در بارداری چه عوارضی برای جنین  به همراه دارد ؟

در موارد ابتلا خصوصا در صورت بروز علایم تنفسی و مراحل شدید بیماری، افزایش میزان زایمان زود رس و سزارین دیده شده است. زایمانهای زودرس بر اساس مستندات موجود منشا نامعلوم دارند البته تب و کاهش اکسیژن خون ممکن است خطر  زایمان زودرس، پارگی زودرس کیسه آب و الگوهای غیر طبیعی قلب جنین را افزایش دهد، اما زایمان زودرس در موارد بدون بیماری شدید تنفسی هم رخ می دهد.

آیا مادر بارداری که به کرونا مبتلاست زودتر از معمول باید زایمان کند ؟

ختم بارداری بدون علت مامایی یا طبی مشخص و صرفا بدلیل ابتلا به کووید - 19 ، نه تنها باعث بهتر شدن عواقب بیماری نمی شود که حتی در مواردی با تشدید شرایط می تواند  منجر به عواقب غیر قابل جبران در مادر می شود. لذا تصمیم گیری برای ختم بارداری با لحاظ شرایط تنفسی مادر باید توسط متخصصین انجام شود و برای تمام مادران یک نسخه ی واحد وجود ندارد .

کرونا ی شدید در بارداری می تواند منجر به چه وضعیت هایی برای مادر شود ؟

عوارض بیماری شامل اختلالات تنفسی ، نارسایی تنفسی ، عوارض قلبی)آسیب حاد قلب، ریتم غیر طبیعی ضربان قلب(، عوارض ترومبو آمبولیک، عوارض عفونت ثانویه، نارسایی حاد کلیه، اختلالات نورولوژیک)سردرد، سرگیجه، اختلالات هوشیاری، اختلالات چشایی بویایی، ضعف، تشنج، سکته های مغزی(، عوارض جلدی، عوارض گوارشی کبدی، عوارض بیماری های روانپزشکی می باشد PTSD ، )اضطراب، افسردگی، بی خوابی).

آیا ابتلا به کرونا خطر سقط را افزایش می دهد ؟

در حال حاضر بر اساس مستندات موجود، خطر سقط خودبخود به دلیل ابتلا به بیماری کووید 19 افزایش نمی یابد ولی تب به عنوان یک عارضه بیماری های عفونی در بارداری به خودی خود در سه ماهه اول در مادران باردار با افزایش ناهنجاری های مادرزادی، خصوصا نقایص لوله عصبی و سقط می تواند همراه باشد به همین دلیل کنترل تب در بارداری در هر صورت الزامی است.

شایع ترین علایم کرونا در بارداری چیست ؟

با توجه به داده های کشوری، شایعترین علامت بیماری کووید در مادران باردار مراجعه کننده سرپایی به ترتیب سرفه، تب، سردرد، اختلالات بویایی وتنگی نفس می باشد.

افرد مشکوک یا محتمل به کرونا چه تفاوتی دارند ؟

مشکوک :شروع ناگهانی تب و سرفه یاشروع ناگهانی حداقل سه یا بیشتر از علائمی چون تب، سرفه، ضعف عمومی/خستگی مفرط، سردرد، درد عضلانی، گلو درد، آبریزش بینی، تنگی نفس، بی اشتهایی/ تهوع/ استفراغ، اسهال، کاهش سطح هوشیاری داشته باشد و یا اقامت، اشتغال یا مسافرت به مناطقی که احتمال چرخش ویروس وجود دارد در طی 14 روز گذشته .

اما محتمل : بیمار مشکوکی که در تماس با یک بیمار محتمل یا قطعی و ا عده ای  از بیمارانی باشد که حداقل یک مورد قطعی در بین آنها گزارش شده باشد و بیمار مشکوکی که یافته های تصویر برداری به نفع کووید- 19 داشته باشد. بیماری که بطور حاد دچار از دست دادن حس بویایی یا چشایی شده باشد.

در صورتی که مادر بارداری علایم کرونا داشته باشد چطور ارزیابی میشود ؟

کلیه پزشکان عمومی/ ماماها/ متخصصین پزشک خانواده/ زنان و زایمان اعم از بخش دولتی، خصوصی و خیریه ها باید بر اساس یک دستورالعمل واحد اقدام کنند  و بتوانند به عنوان قدم اول در غربالگری بیماران از آن استفاده کنند. هم چنین لازم است در مراقبت ها، علائم بیماری کووید را به مادران آموزش دهند و در صورت تماس تلفنی، با توجه به شدت علائم و بیماری، مادر را جهت مراجعه به مراکز منتخب کووید یا بیمارستان راهنمایی کنند. در صورتی که فرد قادر به مراجعه شخصی به بیمارستان نیست با اورژانس 115 هماهنگ نماید. در مراجعه فرد به هر مرکز )بهداشتی ، درمانی /دولتی /خصوصی (لازم است مطابق فلوچارت مصوب کمیته علمی سلامت مادران ، که در مطلب زیر مشاهده می کنید عمل شود.

"راهنمای تشخیص کرونا در بارداری"

برای مادر باردار کدام تست کرونا بهتر است :تست سریع یا PCR؟

آزمایش  PCRبرای همه مادران باردار با علامت بیماری کووید یا مادران با سابقه تماس نزدیک باید انجام شود .

مادر باردار مبتلا به کرونا چه زمانی باید به بیمارستان اعزام شود ؟

در صورت علایم زیر باید مادر اعزام شود :

تب 38 درجه یا بیشتر که با سه روز مصرف استامینوفن بهبود نیافته است، عدم تحمل خوراکی مایعات و داروها درد پایدار قفسه سینه، گیجی، خواب آلودگی، اختلال هوشیاری، سیانوز یا کبودی لبها و اندام ها

برای دیدن مراقبت از مادر مبتلا به کرونا در منزل مطالب زیر را بخوانید :

"مراقبت و جداسازی مادر باردار مبتلا به کرونا"

"قرنطینه ی خانگی در مادر باردار مبتلا به کرونا چه ویژگی هایی دارد ؟"

 

منبع : آخرین دستورالعمل ارسالی از وزارت بهداشت (راهنمای تشخیص و درمان بیماری
کووید- 19 در بارداری اسفند 99)

 

کلیدواژه‌ها: بارداری کرونا بارداری بیماری عوارض بیماری بیماری کووید بیماری کووید مادران بیماری کووید 19 کرونا مبتلا کرونا مادر باردار مبتلا کرونا


نظر شما :