رژیم مدیترانه ای
رژیم مدیترانه ای
اگر پرفشاری خون یا بیماری قلبی دارید به احتمال زیاد نام رژیم غذایی مدیترانه ای را از پزشک خود شنیده اید.
تحقیقات به طور مداوم نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانه ای در کاهش خطر بیماری های قلبی-عروقی و مرگ و میر به صورت کلی موثر است. رژیم مدیترانه ای که قبلاً به دلیل ارتباط آن با کاهش خطر بیماری قلبی، سرطان و سایر بیماری های مزمن، یکی از سالم ترین رژیم ها محسوب می شد.
رژیم مدیترانه ای یک برنامه غذایی بر پایه مواد غذایی گیاهی است که شامل مصرف روزانه غلات کامل، روغن زیتون، میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و سایر حبوبات، آجیل، گیاهان و ادویه جات است. سایر غذاها مانند پروتئین های حیوانی در مقادیر کمتر مصرف می شوند و برای همین مقادیر کم هم تاکید بر مصرف ماهی و آبزیان است.
هرم غذایی نسبت مصرف مواد غذایی را نشان می دهد ( مثلا میوه و سبزی بیشتر ولی مواد لبنی کمتر مصرف شود) ولی اندزه دقیق واحد ها را مشخص نمی کند. مقادیر دقیق واحد های غذایی در هر فرد با توجه به جثه و فعالیت بدنی متفاوت است.
در این رژیم، آب به عنوان نوشیدنی اصلی انتخاب می شود. و فعالیت فیزیکی جزء جداناپذیر رژیم غذایی مدیترانه ای است، در واقع انجام فعالیت ورزشی به میزان رژیم غذایی اهمیت دارد و باید فرد روزانه حداقل ۳۰ دقیقه به فعالیت بدنی (الخصوص فعالیت مورد علاقه و لذت بخش) بپردازد. روغن زیتون جایگزین سایر روغن ها و چربی ها (کره، مارگارین) شده و سایر غذاهایی که به طور طبیعی حاوی چربی های سالم هستند مانند آووکادو، آجیل ها و ماهی های روغنی مانند سالمون و ساردین توصیه می شوند.
در پاسخ به این سوال که رژیم غذایی مدیترانه ای چگونه است؟ باید پاسخ داد که پایه و اساس رژیم غذایی مدیترانه ای مصرف زیاد میوه ها، سبزی ها، دانه های روغنی، زیتون، غلات کامل و حبوبات میباشد، در رژیم مدیترانه ای شما روزانه حداقل ۵ واحد سبزی باید مصرف کنید، سبزیجات ویتامین ها و مواد معدنی بالایی دارند و کالری کمی هم دارند، از این رو میتوانید به مقدار زیادی از سبزیجات در این رژیم غذایی استفاده کنید.
از میوه ها نیز میتوانید به میزان متعادل و حداقل ۲ واحد میوه در روز استفاده کنید، میوه ها به علت قند بالا در صورت مصرف بیش از حد منجر به چاقی و اضافه وزن فرد شوند.
مصرف هفتگی ۲ الی ۳ وعده از غذاهای دریایی مثل ماهی سالمون، ساردین و میگو یکی دیگر از اجزای رژیم غذایی مدیترانه ای است.
مغزیجات و دانه های روغنی هم به میزان متعادل باید مصرف شوند، روزانه ۳۰ الی ۴۰ گرم از مغز ها بخصوص گردو، فندق، پسته و بادام بدون نمک در برنامه غذایی مدیترانه ای استفاده کنید.
برای پخت و پز غذا ها باید از روغن زیتون استفاده کنید، البته توجه داشته باشید که چربی ها به علت کالری بالا در صورتی که زیاد مصرف شوند منجر به چاقی میشوند و در مصرف آنها نباید زیاده روی کرد، بهتر است که غذاهای خود را در رژیم مدیترانه ای به صورت آب پز و بخار پز مصرف کنید.
حداقل باید سه بار در هفته حبوبات مصرف کنید، حبوبات را میتوانید به تنهایی و یا به همراه غلات مصرف کنید، مصرف حبوبات به همراه غلات باعث تامین پروتئین کاملی برای فرد میشود.
به طور کلی موادی که مصرف آنها در رژیم غذایی مدیترانه ای توصیه میشود شامل روغن زیتون، نان با آرد کامل، برنج قهوه ای، مغزیجات خام و بدون نمک، میوه ها و سبزیجات، گوشت ماهی و گوشت سفید و مقدار کمی لبنیات از نوع کم چرب میباشد.
10 نکته مهم برای رژیم غذایی مدیترانه ای:
نظر شما :